• header2
  • header8

 

Critical Alignment Yoga (CAY) is een yogavorm ontwikkeld door Gert van Leeuwen. Bij CAY wordt gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen, zoals een stripje en een rolletje, die helpen om specifieke onderdelen van het lichaam, vaak rond de wervelkolom, te ontspannen. Het zijn passieve, ontspannende oefeningen die tegelijk heel intensief kunnen zijn. Ook het hoofdstandbankje en het boogje worden ingezet als hulpmiddel om tot meer ontspanning te komen.

Veel klachten kunnen worden verlicht met deze hulpmiddelen (bijvoorbeeld hernia- en RSI-klachten). CAY wordt toegepast in alle lessen gegeven door YogaOntMoeting. 

 

Stripje          Rolletje    

 

 

 

Wat is Critical Alignment Yoga

Deze vorm van yoga richt zich met name op de wervelkolom en het ontspannen van de spieren rond de wervelkolom. De wervelkolom kan door omstandigheden (o.a. stress) vervormen. Bij grote afwijkingen kunnen allerlei klachten ontstaan zoals hernia en RSI. Met deze vorm van yoga werk je direct op de wervelkolom en op het ontspannen van spieren rond de wervelkolom.

 

Stress zet zich vaak vast in het lichaam als spierspanning. Deze spanning zorgt ervoor dat spieren en gewrichten stijf worden. Tijdens de yogales zoek je de spanning in het lichaam op en leer je met behulp van je ademhaling los te laten. Zodra de spierspanning minder wordt, kan de wervelkolom weer in beweging komen. Tegelijkertijd bouw je kracht op om een nieuwe, open lichaamshouding te ondersteunen. Lichaam en geest zijn zeer nauw met elkaar verbonden. De lichamelijke ontspanning werkt door op mentaal niveau. Je leert op een meer ontspannen manier omgaan met stress. Ondertussen ben je intensief lichamelijk bezig. Je leert nu eens niet via je hoofd maar via je lichaam!

 

Stress is een functioneel onderdeel van het leven. Er dreigt gevaar, je lichaam maakt adrenaline aan en daardoor krijg je de energie om te vechten of te vluchten. Veel mensen functioneren echter voortdurend onder stress. De spanning wordt niet meer goed afgevoerd en slaat zich op in het lichaam als spierspanning. Spieren, gewrichten en de wervelkolom worden stijf. In combinatie met het eenzijdig belasten van het lichaam kan de wervelkolom zelfs gaan vervormen en dit kan uiteindelijk leiden tot rug-, nek- en RSI-klachten.

 

  

 

Meer informatie staat op de site van Gert van Leeuwen: www.criticalalignment.nl.